JAPANSKE KNIVE I KØKKENET?


Japanske knive er bare skarpere

Japanske køkkenknive er specielle, fordi de er smedet efter damaskus metoden. Damaskus metoden giver et knivsstål, der er meget hårdere, end det, der typisk anvendes i vestlige knive.

Derved opnår man to fordele, der gør at mange mener, at de japanske knive er de bedste knive:

  1. De kan slibes i en skarpere vinkel og
  2. De holder sig skarpe i længere tid.

Kan du gøre dette med dine køkkenknive?

Æggen på de japanske knive slibes typisk i en vinkel på kun 15 grader. Det giver en virkeligt skarp kniv. Til sammenligning kan køkkenknive i vestlig stil, have en slibevinkel på helt op til 35 grader.

Man kan naturligvis slibe vestlige knive på 15 grader. De bliver bare sløve hurtigere end japanske knive, da stålet er blødere (hvis man da overhovedet kan bruge det ord i om stål).

Japanske køkkenknive er vejen til nirvana

For mit vedkommende er et af ugens højdepunkter, når jeg i weekenden har tiden til at lave ordentlig mad og jeg:

  • Ifører mig læderforklædet.
  • Lægger mine japanske knive frem.
  • Får skyllet grøntsager og gjort alt klart.
  • Og måske hælder et godt glas rødvin op.

Så føler jeg, at jeg bevæger mig ind i det, pokerspillere kalder zonen. Jeg falder til ro i krop og sjæl. Alle ugens problemer forsvinder - i hvert fald for en tid.

En sæt gode, skarpe knive er uundværlige i køkkenet. Uden den, kan du ikke få et tilfredsstillende resultat af dine gastronomiske udfoldelser. Som i alt andet håndværk, er det næsten umuligt at få et godt resultat, hvis man arbejder med dårligt værktøj.

Derudover skal man huske, at man også spiser med øjnene. En dårlig, uskarp kniv resulterer i udsmattede tomater eller en udskåret steg, der mere ligner pulled pork.

Erfarne kokke vil også vide, at man er mere tilbøjelig til at skære sig alvorligt, hvis man bruger sløve knive. Det er fordi, man ubevidst lægger flere kræfter i - og dermed skærer dybere, når uheldet er ude.

Dit slutresultat vil uden tvivl afspejle, at du har nydt at lave maden og følt glæden ved at bruge køkkengrej af høj kvalitet.

De bedste japanske knive er små kunsthåndværker

Det giver en helt unik følelse, at anvende køkkenknive, der hver især er et lille stykke kunsthåndværk. Knivene er ren nydelse både visuelt og æstetisk, men også i praktisk anvendelse.

En håndsmedet japansk køkkenkniv er en sand fornøjelse at bruge i køkkenet. Det virker passende at bruge små kunstværker til at kreere små gastronomiske mesterværker.

Det gør jo heller ikke noget, når besøgende står og kikker misundeligt beundrende på dine knive. Den eneste forskel på mænd og drenge, er som bekendt prisen på deres legetøj.

Der to hovedstilarter for japanske knive:

Kasumi stilen

Kasumi betyder tåge. Det karakteristiske bølgemønster i denne stilart kan minde om en tågebanke, der driver hen over bjergene. Bølgemønstret fremkommer ved at man ætser knivsbladet med de forskellige lag stål. Nogle af lagene indeholder kul, og bliver mørkere ved ætsningen. En japansk kniv består ofte af 67 lag stål, der er et resultat af den særlige smedemetode.

Tsuchime stilarten

Tsuchime betyder hamret. Smeden placerer en række tydelige fordybninger ned i knivsbladet. Denne stil er stærkt eftertragtet blandt samlere. Men fordybningerne er ikke kun til pynt. De hjælper med til at det du skærer, ikke hænger fast i kniven, ved at fjerne eventuelt undertryk.

Historisk om samurai sværdet

Med en så berygtet forgænger som samurai sværdet, er det intet under, at japanske knive er så skarpe. Historisk set blev det i 1876 forbudt at bære sværd offentligt i Japan. Det skete som et led i nedlæggelsen af samurai ordenen. Smedene begyndte at lave knive i stedet for - og holdt på den måde håndværket ved lige.

Det kan vi jo så bare være glade for i dag.

Japanske knive er lette og stærke

Den helt særlige styrke og lethed ved damaskus stål er måske bedst beskrevet i Sir Walter Scott's roman: The Talisman. Her beskriver han et møde (der ganske vist aldrig har fundet sted) mellem Richard Løvehjerte og Saladin.

Under en fredsforhandling efter korstogene har de to feltherrer en magtdemonstration. Richard Løvehjerte hugger en 1½ tomme tyk jernbar midt over med sit store, tunge og solide kampsværd.

Saladin trækker et sværd, der er smedet i damaskus stål. Det beskrives som havende ti millioner bugtende linier. Her er næppe tvivl om, at det er kasumi linierne, der her er beskrevet.

Publikum morer sig over hvordan han med dette lille, tynde sværd skal kunne vise større magt, end Richard. Saladin lægger et florlet silketørklæde over æggen på sit sværd. Herefter løfter han hurtigt sværdet op, og sværdet er så skarpt, at han derved skærer tørklædet midt over. Altså alene ved hjælp af sværdets skarphed - og tørklædets meget lave vægt.

  Titel Beskrivelse