Flere og flere går over til stegepander af støbejern, jernstegepander eller pander af rustfrit stål.
Det skyldes nok flere ting, såsom at:
Der er en øget opmærksomhed på de sundheds- og miljømæssige problemer, der er med teflon og andre fluorstoffer, som PFAS. Disse stoffer findes stort set alle non-stick pander.
Der er ingen syntetiske eller giftige kemikalier i en støbejernspande. Den består udelukkende af støbejern.
Se her, hvad TV-kokken Thomas Rode siger om panderne:
Gastrotools har brugt mere end et år på at udvikle en Resultatet er ualmindeligt vellykket. Panderne er ganske enkelt fremragende at stege på i den daglige madlavning. Samtidigt er designet blevet løftet. De har skabt nogle ualmindeligt smukke og yderst funktionelle stegepander i støbejern.
Man mærker tydeligt, at disse stegepander er designet af kokke, til kokke.
Med disse pander, er det er lykkedes at lave nogle støbejernspander, der er kommet med langt ind i det 20. århundrede. De er bare bedre, effektive i køkkenet og mere stilrent designede.
Der er naturligvis andre populære støbejernsprodukter. De konkurrerende produkter lider stort set alle af samme problem. Nemlig, at de ikke er blevet nytænkt eller nyudviklet i rigtig mange år. Ingen nævnt, ingen glemt.
Det er måske en mandeting, men jeg må indrømme, at jeg har en vis primitiv glæde ved at lave mad på støbejernsstegepander. De har bare den rigtige snert af overlevelse, vildmarksliv og adventure over det. Også selv om jeg bare står hjemme i køkkenet langt fra natur og vilde dyr.
Støbejernspander er magnetiske og helt perfekte at bruge på induktionskogeplader. De består af en legering af 99% jern og 1% kulstof.
Men da de er så solide og robuste, at de kan holde til alt. De performer perfekt uanset hvilken varmekilde, du udsætter dem for. Du kan sætte dem i ovnen, bruge dem på grillen - også på din gasgrill. De virker også fint på keramiske kogeplader.
Du kan endda sætte panden direkte ind i bålet. Den holder snildt til det hele. Den er stegepandernes svar på Clint Eastwood. Det føles nærmest som om den siger: go ahead punk, make my day, når man skal til at bruge den.
Panderne er gennemtestede, godkendte og anbefalede af bl.a. professionelle danske michelin kokke. Det er ikke tilfældigt, at disse kokke anser dem for at være de bedste stegepander.
Når de står og laver mad i så mange timer hver dag, og skal performe på så højt niveau, gider de ikke trækkes med det næstbedste.
Panderne kan bruges til alt. Du kan stege, braisere, sautere, koge og endog bage med Gastrotools støbejernskollektion. Både pander og gryder kan kommes direkte fra komfuret i ovnen.
Støbejernspander har en fin varmefordeling, og holder helt utroligt godt på varmen. Du kan faktisk spare energi, ved at skrue ned for blusset, når de først er blevet varme. De er helt enormt slidstærke, og kan nærmest ikke slides op eller ødelægges.
Hvis du ligesom jeg ofte glemmer at tage bøfferne ud af køleskabet i god tid, er støbejernspander din redning. Deres varmelagring er så god, at de ikke bliver afkølede af, at du lægger bøfferne på panden direkte fra køleskabet.
Ellers er det er et godt tip, at man tager sine stegeemner ud af køleskabet ca. 30 minutter før de skal steges, så de kan nå stuetemperatur. Det hjælper med til at give en bedre stegeskorpe.
Panderne fra Gastrotools støbejernskollektion kommer i to versioner. En pande i helt rå støbejern, og en pande, der er emaljeret. Den rå pande kan holde til 'lidt flere tæsk'. Den kræver dog også lidt ekstra kærlighed i vedligeholdelsen - bl.a. for at undgå, at den skal ruste.
Den emaljerede er bedre, hvis du ofte laver simreretter, hvor f.eks. tomat, vin, eddike eller citrus står og hygger sig i flere timer på panden. Det skyldes, at syren i disse madvarer fjerner den naturligt opbyggede nonstick belægning (seasoning).
Når du er færdig med madlavningen går rengøringen af støbejernspanden som en leg.
Du vedligeholder den bedst, ved blot at vaske den i varmt vand og smøre den ind i lidt olie. Den må endelig ikke udsættes for sæbe eller sulfo. Det ødelægger og nedbryder nemlig den naturlige nonstick overflade.
Det er en rigtig god ide at varme panden op på på lavt blus i 4 - 5 minutter, hvis den har været under vandhanen. Det er for at sikre, at de sidste bittesmå rester af vand fordamper, inden du smører den ind i olie.
Det er vigtigt, at den olie du bruger, har et højt røgpunkt, og at den er smagsneutral. Vindruekerneolie er helt perfekt i denne sammenhæng. Brug endelig ikke din dyre jomfruolivenolie. Dels fordi den ikke er smagsneutral, dels fordi det giver et mere klistret resultat.
Du bygger langsomt en naturlig nonstick flade op, når du benytter din støbejernspande. Professionelle kokke kalder det at opbygge pandens seasoning. Panderne bliver simpelthen bare bedre og bedre med tiden.
Denne naturlige nonstick overflade består af fedstoffer, smør og olie fra din madlavning. Den er således 100% fri for alle flourstoffer, uanset om det så er tefal, teflon, PFOS, PFOA, PFAS PTFE o.s.v.
Mange stegepander sælges med lovprisninger af deres non stick eller sliplet egenskaber. Det er da også imponerende, næsten naturstridigt, hvad de kan stege på disse pander, uden det brænder på. Ikke mindst hvor let det er at gøre dem rene bagefter.
Desværre er der ofte stærkt kræftfremkaldende stoffer i denne nonstick belægning.
Disse flourstoffer er virkeligt noget L . R T skrammel!
De skal undgåes for enhver pris. Det er ikke bare 'nåh, ja - lidt skidt er sikkert godt, eller noget, der reddes af 5 sekunders reglen'.
Når først disse stoffer er kommet ind i din krop, tager det uendeligt lang tid om at nedbryde dem. Det vil sige, at de nedarves til dine børn, børnebørn og oldebørn. På engelsk kaldes disse kemikalier forever chemicals, fordi de stort set ikke nedbrydes. Du øger sandsynligheden for at dine efterkommere i al evighed får kræft, ved at stege på disse nonstick pander.
Du kan skrive under på et forslag om at forbyde disse stoffer her.
Personligt vil jeg langt hellere lade mine børn og børnebørn arve noget godt, solidt køkkengrej. Så får de historie og minder med i bagagen. Jeg bliver glad i låget af, at forestille mig, at mine børnebørn eller endog oldebørn engang skal lave mad med mit køkkengrej. En støbejernspande fra Gastrotools holder din tid ud, så det er en engangsinvestering.
Det er også bedre i tråd med tidens miljøbevidste trend, at have nogle få, solide kvalitetsstegepander. I modsætning til jævnligt at skulle udskifte mindre robuste nonstick stegepander.
Klik her, for at komme direkte til Gastrotools side med PFOS fri støbejernspander og -gryder.