Er du også bekymret over, om de små stykker belægning fra din krakelerede stegepande havner i maden?
Ville du vælge en stegepande uden teflon eller PFAS, så du ikke bidrager til forurening af grundvand og søer?
Ønsker du også at kunne servere god, sund og lækker mad for din familie? Altså uden at skulle spekulere over, om der kommer giftstoffer fra køkkengrejet over i kroppen?
Vidste du, at rigtig mange stegepander indeholder giftige, kræftfremkaldende PFAS fluorstoffer? Teflon eller PTFE er, ligesom PFAS, et formodet kræftfremkaldende stof.
Kort sagt ikke et kemikalie du ønsker at have tæt på din mad. Men det kommer det, når du bruger en non-stick pande. Det sidder nemlig i din stegepandes non-stick belægning!
Belægningen afgiver bl.a. PFAS til din mad, når:
Vil du helst have en dyr, giftig stegepande, der skal skiftes ud ca. hvert 5. år - eller en billig og bæredygtig stegepande der holder hele dit liv og kan gå i arv til dine oldebørn?
Teflon stegepander, og andre pander med f.eks. PFAS i non-stick belægningen, bør skiftes ca. hvert 5. år - eller når belægningen begynder at blive brun eller krakelere.
Det skal de fordi:
Hverken du eller naturen kan nedbryde fluorstofferne. Derfor omtales de bl.a. som evighedskemikalier.
Når de først er i din krop, kan du ikke udskille dem igen. De ophobes i kroppen og anses for at være årsag til bl.a. kræft.
Jeg er, som så mange andre, ikke i tvivl - aldrig mere en non-stick pande i mit køkken!
Og da slet ikke efter, jeg har prøvet at lave mad på en jernpande. Det gør en kæmpeforskel, at lave mad på rigtigt, professionelt køkkenudstyr.
Og så gør det jo heller ikke noget, at de rene jernstegepander som regel er billigere end dem med den giftige belægning.
Min absolutte favorit i denne kategori er en jernstegepande. Lad mig forklare hvorfor.
Jeg har nogle få, simple krav til mit køkkenudstyr:
Jernstegepanden fra Gastrotools scorer topkarakter på alle disse punkter.
En jernpande kan, i modsætning til en non-stick pande, tåle en særdeles høj stegetemperatur. Denne temperatur er nødvendig for at opnå den helt perfekte, sprøde stegeskorpe.
Med en stegepande af jern, får du en perfekt karameliseret stegeskorpe på dine dyrt indkøbte wagyu bøffer. Det skyldes at jernstegepandens temperatur lader dig stege kødet i stedet for at koge det i sin egen saft.
Som bekendt er det jo bl.a. en flot, indbydende stegeskorpe, der skiller amatørerne fra de professionelle kokke.
En jernstegepande består af 99% jern og 1% kulstof (=carbon). Af samme grund kan man til tider se dem omtalt som carbonstål pander.
Begge dele findes i ren form i naturen. Der er ingen industrielt fremstillede, syntetiske materialer i en jernpande! Det betyder også, at når den engang er udtjent, kan den problemfrit indgå i naturensl kredsløb igen.
Du kan bruge den på induktion, keramiske kogeplader, gas, grill, bål og du kan sætte den i ovnen.
Det er s'gu da tudetosset at købe dyre økologiske grøntsager og bøffer, for så at stege dem på en pande med giftigt, kræftfremkaldende PFAS eller Teflon i non-stick belægningen.
Kan du genkende dig selv i nogle af disse punkter?
Med en stegepande af jern får du et et ekstremt robust, naturligt og på alle måder miljørigtigt køkkenredskab.
Hvis den nogensinde skal skrottes, består den kun af dele, der kan nedbrydes og naturligt vil genindtræde i et klimaneutralt kredsløb.
Med tiden opbygger du en naturlig non-stick belægning på din jernpande, efterhånden som du bruger den. Den bliver med andre ord bedre og bedre, jo mere du bruger den. Belægningen består af hærdet madolie, som du selv vælger.